18 martie 2011

Alergie la produse cosmetice



Produsele cosmetice sunt numeroase, precum si a componentelor acestora.Daca acestea nu sunt compatibile cu pielea noastra, pot provoca reactii alergice. Reactiile alergice la produsele cosmetice sunt numeroase, afectand aproximativ 15 - 20% din populatie. 
In functie de natura produsului cosmetic pielea va reactiona diferit. In primul rand, trebuie sa stim ca reactia alergica este un mecanism de aparare al organismului impotriva unei substante pe care nu o tolereaza.



Hipersensibilitatea imediata
Simptomele apar imediat sau in decurs de cateva ore dupa contactul cu produsul alergen. Atunci cand aceasta substanta este aplicata, organismul se apara prin producerea de anticorpi (IgE) determinand aparitia unei iritatii caracteristice. Aceasta se limiteaza la zona de aplicare a produsului si provoaca roseata, edem(umflare), senzatii de arsura,mancarime.



Hipersensibilitatea intarziata 
Simptomele apar intre 48 si 72 de ore dupa aplicarea produsului. Reactia de aparare a organismului este mai lunga, pentru ca este prima data cand se confrunta cu aceasta substanta. Intarzierea se datoreaza timpului necesar organismului ca sa produca anticorpi. Manifestarile alergice nu sunt atat de limitate(depasesc zona de aplicare a produsului) si  provoaca roseate si eczeme importante.



Unele persoane fizice sunt deosebit de rezistente, ele fac doar rareori reactii alergice. Dar, altele au o sensibilitate crescuta la una sau mai multe substante. Caracterisc reactiilor alergice este faptul ca ele devin tot mai puternice la repetarea contactului cu produsul alergen.
Cosmeticele care dau cel mai frecvent reactii alergice sunt: sapunul, samponul, deodorantul , apa de toaleta, cremele anti-imbatranire, spuma de ras. 
Parfumul reprezinta componentul principal incriminat in aparitia reactiilor alergice. Acesta se mai poate gasi in:vopselele de par, machiaj (rimel, tus de ochi,fond de ten), lac de unghii, creme pentru protecyia solara, cerme depilatoare.
 Alte substante incrimate sunt:
- consevanti (utilizati datorita proprietatilor lor antimicrobiene si antifungice): formaldehida, imidazolidinil uree
-lanolina



La aparitia unei reactii anormale la nivelul pielii dupa aplicarea unui produs cosmetic, trebuie sa incetati imediat folosirea acestuia.

0 comentarii:

Etichete

Blog Archive

Articole interesante

Vizualizare

The Lady's mind blog. Un produs Blogger.