2 martie 2011

mmm..sushi


Prepararea sushi acasă nu este deloc uşoară, dar eforturile tale vor fi răsplătite pe deplin.

Nigiri Sushi (Sushi obişnuit)
Prepararea nigiri sushi tradiţional este destul de simplă. Umezeste mâinile. Este necesar să-ti umezesti mâinile de fiecare dată când lucrezi cu orez pentru sushi, deoarece acesta nu se va lipi de mâini, făcând modelarea imposibilă. Ia în mână orez cât să umpli palma mâinii (cam cât un ou mic) şi da-i o formă dreptunghiulară cu margini rotunjite,. cu lungimea de aproximativ 5 cm. şi înălţimea şi lăţimea de 1,5 cm., apăsând pe margini. Poţi rula orezul în mână dar nu apăsa prea tare, deoarece produsul final trebuie să nu piardă din aerul care s-a acumulat între boabele de orez.

Orezul se fierbe circa 15 minute, dupa care se scurge de apa, i se da cu un praf de sare si o lingurita de zahar, se pune otetul de orez (2 linguri), se amesteca totul si se lasa la racit. Se aseaza pe nori (alga de mare) si se lasa cam 1 cm de la margine.

Cantitati: la 125 grame orez / 2 linguri de otet / 1 praf de sare / 1 lingurita de zahar

S-a acoperit nori cu un strat de orez, nu foarte gros pentru ca va obstructiona rularea. Pe mijloc s-au pus doua felii de somon si 3 betisoare de castravete. S-a rulat, apoi s-a taiat cam la 2 cm.


Temaki Sushi (Rulouri de mână)
Main ingredient: Foaie de alge, orez + orice!
Unul dintre cele mai uşor de preparat feluri de sushi este temaki sushi, cunoscut şi sub denumirea de ”rulou de mână”. Este uşor de ţinut în mână, conţinutul nu se împrăştie atunci când este consumat şi poate avea un aspect deosebit atunci când este umplut cu mai multe tipuri de ingrediente. Pentru început,ia o foiţă de nori şi tai-o în două. Pune o cantitate mică de orez pe o foiţa de nori şi întinde-o cu atenţie, pentru a nu acoperi marginile. Pune umplutura deasupra, utilizând ce ingrediente doreşti, dar nu pune în cantităţi foarte mari. După ce ai aşezat toate ingredientele, rulează nori ca un con, începând cu partea de jos, în care ai pus ingredientele şi rulând foiţa pe deasupra. Este mai uşor de făcut decât de descris. Conul obţinut poate fi apoi lipit cu puţin sos de la orez, cu puţină apă rezultată în urma condensului sau poate să nu fie lipit deloc, dacă doreşti să îl consumi imediat.



Futomaki (Rulouri groase)
O altă variaţiune - rulourile groase. Acestea sunt preparate prin aşezarea unei alte jumătăţi de nori pe o foiţă normală, mărind dimensiunile acesteia cu 50%. Foloseşte puţină apă sau puţin sos de la orez pentru a le lipi şi urmează aceleaşi instrucţiuni ca şi în cazul rulourilor subţiri. Acest fel de maki conţine adesea până la 6 ingrediente şi poate fi destul de mare, de aceea este uneori tăiat în felii relativ mici, care să poată fi consumate dintr-o singură înghiţitură. Umplutura trebuie să fie plasate în jos pe foiţă, pe aprox. 6-7 cm. iar rularea acestuia poate fi destul de frustrantă pentru un începător. Încearcă acest sortiment atunci când deja ai preparat destul hosomaki pentru a fi familiarizat cu procesul de rulare.


Sfaturi utile:

• sushi se poate apuca cu degetele, sashimi – doar cu beţigaşele
• nu ţine beţigaşele la jumătate, încearcă să le apuci întotdeauna de extremitate
• nu folosi beţigaşele pentru a trage bolurile înspre tine
• nu muşca o parte din măncare pentru a pune restul înapoi în farfurie; dacă ai ridicat o bucată trebuie s-o mănânci în întregime
• nu cere să ţi se aducă un cuţit
• după mâncare lasă beţigaşele rezemate de hashi oki, de preferinţă paralel cu tejgheaua sushi barului; nu lăsa niciodată beţigaşele direct pe masă;
• nu pune niciodată beţigaşele înapoi în vas (şi aceasta le-ar aduce japonezilor aminte de ritualuri de înmormântare)
• încearcă să mănânci tot orezul; a lăsa chiar şi o mică parte din mâncare pe farfurie este o lipsă de tact, a lăsa orez nemâncat este chiar o grosolănie (această regulă se respectă doar în Japonia)

Poftă bună!

0 comentarii:

Etichete

Blog Archive

Articole interesante

Vizualizare

The Lady's mind blog. Un produs Blogger.